Muziek

Muziek

Er is dit jaar terug veel muziek op ons festival.

Meer info volgt…

De Koninklijke Steltenlopers van Merchtem veroveren de wereld!

Sommige gewoontes en gebruiken blijven doorleven in het vrije tijdsleven van een bepaalde streek. Zo ontstaat een vorm van folklore, die de latere generaties op een boeiende manier laat kennis maken met het verleden. Steltenlopen gebeurde vroeger uit pure noodzaak, maar is thans een plezante vorm van ontspanning. Niet alleen in Europa, maar ook elders begonnen de mensen op stelten te lopen. In China, Japan en Polynesië behoorde het steltenlopen tot de volkscultuur. In Amerika is de sandwichman een begrip. Al deze vormen van steltenlopen kennen een gevarieerde geschiedenis.

Zo moeten wij ook teruggaan naar vroegere tijden voor de betekenis van het steltenlopen in Brabant. Binnen deze eeuwenoude traditie ontstond de ondertussen wereldvermaarde folkloristische vereniging “De Steltenlopers van Merchtem”, een vereniging die door de jaren heen faam en een palmares op wereldniveau verwierf.

Vroeger gebruikten de mensen stelten voor het doorwaden van rivieren of om bij overstromingen droog aan de overkant van het water te komen. Vermoedelijk werden stelten zowat overal in de wereld gebruikt tot het ontstaan van modernere hulpmiddelen. Getuigen uit het verleden zijn de steltenlopers van Namen aan de Maasoever. Sinds de achttiende eeuw zijn steltenlopers in de moerasgebieden van de Landes in Zuid-Frankrijk gesignaleerd. Anderzijds werden stelten gebruikt om werken uit te voeren die moeilijk bereikbaar waren voor de menselijke gestalte. In de bouwkunst kent men het gebruik van stelten bij de stukadoors. In het Zuid-Engelse graafschap Kent stonden de hoptelers op stelten om de draden aan de hoge staken te binden. Schaapherders gebruikten in verscheidene landen stelten om zich tussen de dieren van de kudde te verplaatsen. Zo behielden zij immers een beter overzicht.

Het steltenlopen als onderdeel van een beroepsactiviteit verdwijnt bij het gebruik van moderne hulpmiddelen, maar blijft evenwel bestaan als een kinderspel en een volkssport. In het folkloreleven treedt de steltenloper door de eeuwen heen naar voor in volksoptochten en in het circusleven. Het verlangen van de mensen om groter te zijn dan de anderen, om reus te zijn, manifesteert zich op deze manier. We zien dit verschijnsel bij vele volkeren o.a. de sandwichmanin Amerika, tovenaars bij de Bantoevolken, de eerste reuzen in de Vlaamse cavalcades…

Champagnefestival Nieuwpoort vindt plaats op 14 – 15 – 16 december 2018!